Je eerste skivakantie: wat heb je nodig en wat moet je weten?

Je eerste skivakantie: wat heb je nodig en wat moet je weten?

Voordat je voor het eerst op ski’s gaat staan is het belangrijk dat je de nodige voorbereidingen hebt getroffen. Waar moet je aan denken als je voor het eerst uit de lift wilt stappen? Waar moet je heen? Is het gevaarlijk? Wat zou je moeten doen om er het beste van te maken? Ik bied je een aantal handige tips voor je eerste ritje naar de sneeuw.

 

Heb geen angst voor sleepliften!

 

"Ik ben bang voor hoogtes, ik zal niet graag skiën." Tijdens jouw eerste skivakantie is het onwaarschijnlijk dat je op een helling steiler zal zijn dan ’’blauw’’ of in Frankrijk zelfs ‘’groen’’ In feite zijn er veel beginners hellingen in de Alpen. Ski’s hebben maar een lichte helling nodig om te kunnen glijden: hun bases zijn speciaal gemaakt en gewaxt om gemakkelijk over de sneeuw te glijden.

"Ik houd niet van het geluid van de stoeltjes- of sleepliften." De eerste lift die je gebruikt zal eng en onwennig zijn. Naarmate je meer gebruik maakt van de liften zal de angst afnemen en het liftgebruik steeds natuurlijker aanvoelen. Vooral het in- en uitstappen zal even lastig zijn.

In de beginnersgebieden, baby weides(een helling van 4 - 6 meter) of beginnershelling (een helling tussen de 20 - 40 meter) zul je voornamelijk sleepliften aantreffen. Een vorm van de sleeplift is de t-bar of ankerlift. Al deze liften lopen langzaam boven de grond van een beginnershelling (groen/blauw). Over het algemeen zul je altijd bij deze liften (boven en onder) personeel aantreffen die de veiligheid waarborgen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of het gebruik van deze liften wel veilig is.

 

De andere vorm heet de pannenkoeklift (een kleine knop die tussen je benen doorloopt en door een metalen paal aan een bewegende draad boven je hoofd vast zit). Deze lift is gemaakt voor gebruikersgemak, dus maak je geen zorgen over het vallen. Pannenkoekliften zijn over het algemeen het makkelijkst met in- uitstappen. Dit komt doordat deze lift je recht vooruit trekt. Een ankerlift is ontworpen om twee mensen tegelijkertijd mee te nemen. Hierdoor trekt de lift een beetje krom op het moment dat je alleen naar boven gaat.

 

Het kan koud zijn op de piste. De Europese Alpen liggen op dezelfde lijn als Bordeaux en niet ver van de Middellandse Zee. In de Alpen is het algemene weerpatroon een paar dagen sneeuwval gevolgd door een aantal lange dagen van zon.

 

‘’Deze voorbereiding is helemaal niet overbodig gezien het weer in de Alpen snel kan omslaan.’’

De meeste mensen hebben de eerste dag zich ‘te goed’ voorbereid en komen goed warm aangekleed op de piste. Wanneer het later op de dag warm wordt is het dragen van deze warme en dikke kleding overbodig. Deze voorbereiding is helemaal niet overbodig gezien het weer in de Alpen snel kan omslaan. Zorg dus altijd dat je thermokleding draagt. Het dragen van laagjes is altijd de beste aanpak. Wanneer het warm wordt kun je namelijk altijd nog iets uit doen.

 

Je uitrusting

 

Belangrijk is dat je je goed laat adviseren over het nemen van een skilift-pas. In de meeste gebieden zijn er grote verschillen op te merken tussen bepaalde skipassen. Zo kun je vaak een pas nemen voor het gehele gebied maar soms ook voor alleen bepaalde delen van het gebied. Logisch dat je als beginner begint bij de kleinste skipas waarmee je alleen het kleinste deel van het gebied kan gebruiken. Dit is voldoende voor de eerste dag. Je skileraar zal je naarmate je beter wordt verder adviseren over het nemen van moeilijkere pistes en de bijbehorende skipassen. Ga nooit zelf op onderzoek uit en laat je goed inlichten over de risico’s. Ook zijn er grote verschillen in ski-uitrusting. Het is verstandiger om eerst ski-uitrusting te huren, voordat je deze aanschaft. Zo kun je eerst ontdekken wat er allemaal op de markt is en welke uitrusting het beste bij je past. De meeste ski-verhuurders hebben de nieuwste spullen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je verouderde of achterhaalde materialen krijgt.

Neem vooral de tijd bij het passen van skischoenen! Het is belangrijk dat je geen pijn in je voeten krijgt tijdens het skieën. Het lopen op skischoenen zal op het begin erg vreemd aanvoelen, maar je zult versteld staan hoe snel je hiermee overweg kan.

Ga geen langere afstanden lopen op skischoenen (verder als 1km). Dit is namelijk vragen om het krijgen van blaren. Lopen op schoenen die helemaal los zijn is ook geen aanrader. Buiten het feit dat het slecht is voor de schoen kun je er zo heel hard mee vallen of ergens blijven haken in de lift.

Belangrijke zonbescherming

Verder is het erg belangrijk dat je zonnecrème gebruikt. Er zijn vele varianten speciaal ontworpen voor de wintersporter. Ook lippenbalsem is erg belangrijk. Je wilt immers geen scheuren in je lippen krijgen. Buiten het feit dat dit niet fijn is maak je ook minder kans in de après ski bar. Het advies is om minimaal factor 30 te gebruiken voor gezicht en lippen. In de bergen is de zon veel sterker vanwege hoogte en reflectie van de zon op de spierwitte pistes.

 

Zorg tevens voor een goede zonnebril of goggle. Het niet dragen van zonbescherming voor de ogen kan leiden tot blindheid. Ook het aanschaffen van stijlvolle wintermode zal je helpen bij het vertrouwen op de piste. Belangrijk is dat je een goed ademend pak koopt, hierdoor zal je minder snel zweten bij warm weer.